Aktualności

Terapia rasajana w codziennym życiu

dr R. S. Krishna

Ajurweda, najstarsza nauka medyczna znana na Ziemi, ma osiem działów. Jednym z nich jest rasajana (odmładzanie). Samo słowo rasa ma różne znaczenia: sok, smak, esencja, emocja, i nie jest ograniczone do jednego z nich. W procesie terapeutycznym rasa odnosi się do zachowania zdrowia, do przemiany i rewitalizacji. Rasa wzmacnia odporność i pomaga utrzymać w najlepszym zdrowiu ciało i umysł.

Cel rasajany

Terapia rasajana polega na wzmacnianiu rasy poprzez dostarczanie do organizmu substancji odżywczych. Efektem terapii jest przedłużenie młodości, długowieczność bez dolegliwości charakterystycznych dla podeszłego wieku, poprawa pamięci, inteligencji, odporność na choroby, zdrowa skóra, mocny głos, wyraźna wymowa, prawidłowe działanie organów zmysłowych, jasność umysłu.

Rodzaje rasajany:

1. Typy środków, preparatów i produktów stosowanych w terapii rasajana wedle indywidualnych potrzeb:
a) Kamja rasajana – produkty sprzyjające utrzymaniu zdrowia. Podnoszą poziom energii, poprawiają odporność. * Pranakamja – produkty sprzyjające witalności i długowieczności * Medhakamja – produkty działające korzystnie na mózg * Śrikamja – produkty mające korzystny wpływ na skórę
b) Naimittika – produkty i środki pomocne w walce z konkretną chorobą.

2. Odmiany rasajany w zależności od miejsca przeprowadzania terapii:
a) Kuti praveśika rasajana – terapia przeprowadzana w pomieszczeniach
b) Watatapika rasajana – terapia przeprowadzana na otwartej przestrzeni.

3. Odmiany rasajany w zależności od rodzaju diety i stylu życia:

a) Auśdha rasajana – oparta na lekach
b) Ahara rasajana – oparta na diecie
c) Aćara rasajana – oparta o styl życia.

Przygotowanie do przeprowadzenia terapii rasajana
Przygotowując się do zastosowania terapii rasajana należy przejść przez proces detoksykacji (samshodhana), czyli oczyszczenia ciała i umysłu. Oczyszczone ciało i oczyszczony umysł są niczym czysta tkanina, absorbująca rozpuszczony w wodzie barwnik. Poplamiona tkanina zawsze wygląda na poplamioną, nawet jeśli ją zafarbować barwnikami najlepszej jakości.
Kiedy ktoś z jakichś względów nie może poddać się oczyszczeniu, może przyjmować produkty i preparaty, które wzmacniają działanie rasy w ciele.

Efekty działania terapii rasajana

Terapia rasajana stymuluje i wzmacnia właściwości rasy, poprawia procesy trawienne i metabolizm, normalizując element ognia (agni) w ciele, zwiększa przepustowość i poprawia pracę kanałów.

Korzyści płynące z terapii rasajana

Głównym celem terapii jest opóźnienie starzenia i spowolnienie procesów zwyrodnieniowych w ciele. Terapia rasajana:

  • Poprawia pracę mózgu, poprawia pamięć, dodaje energii, nadaje blask skórze i wzmacnia głos.
  • Odżywia mięśnie, tkanki, krew, limfę, nasienie, zapobiegając przewlekłym chorobom, takim jak np. zapalenie stawów.
  • Wspomaga metabolizm i poprawia stan tkanek, zmniejszając zapadalność na choroby wieku starczego.
  • Wspomaga zachowanie siły fizycznej i prawidłowe funkcjonowanie organów zmysłowych.
  • Pozytywnie oddziałuje na organy rozrodcze i poprawia stan nasienia (śukra dhatu).
  • Odżywia ciało i poprawia działanie systemu immunologicznego, w ten sposób wzmacniając naturalną odporność na choroby.

Stosując się do zasad aćara rasajany, polegającej na mówieniu prawdy, panowaniu nad gniewem, kultywowaniu spokoju i kontrolowaniu organów zmysłowych, wzmacnia się żywioł dobra (sattwa guna) i przygotowuje grunt pod życie duchowe.

Produkty naturalne przydatne w terapii rasajana

Haritaki (migdałecznik chebułowiec, Terminalia Chebula)

Nazwa haritaki oznacza, że jest to roślina lecząca wszelkie choroby. Nazywana jest też abhaya, ponieważ zapewnia długowieczność tym, którzy ją stosują.

Surowcem są świeże, okrągłe i ciężkie owoce. Skórka powinna być wolna od wszelkich uszkodzeń i plam. Przed użyciem owoce powinno się namoczyć w wodzie.

Po wyjęciu z wody owoc należy przekroić na dwie lub trzy części i wyjąć pestkę. Kawałki haritaki gotuje się do miękkości, wyjmuje z wody i czeka, aż wystygną. Do wystygłych kawałków owocu dodaje się ghi (oczyszczone masło) i miód w proporcjach 1:1. Całość odstawia się na trzy dni. Po tym czasie należy mieszankę zjeść. Oddziałuje ona na układ trawienny, poprawiając jego pracę. Po strawieniu tej rasajany należy zjeść ryż (shstika sahli) z krowim mlekiem. Regularne spożywanie haritaki opóźnia powstawanie zmarszczek, zapobiega łysieniu i przedwczesnemu siwieniu, poprawia pamięć, ostrość wzroku, zapewnia zdrowie na długie lata.

Ghi (oczyszczone masło)

To najbardziej znany produkt w terapii rasajana o działaniu odmładzającym i zapewniającym długowieczność. Poprawia również trawienie, działa kojąco na system nerwowy, poprawia wygląd skóry i pamięć, uwalnia organizm od złogów. Z racji właściwości absorpcyjnych jest doskonałym produktem dostarczającym substancji odżywczych do tkanek. Potrawy wzbogacone łyżeczką ghi zyskają na smaku i wartościach odżywczych. (Uwaga: zalecenie nie dotyczy osób mających podwyższony poziom złego cholesterolu).

Cytryny

Bogate źródło witaminy C. Zwiększa odporność na przeziębienia, zapobiega krwawieniom dziąseł, leczy rany i stymuluje ich gojenie. Mają właściwości oczyszczające i odżywcze.
Stosowanie: wycisnąć połowę cytryny do szklanki letniej wody i dodać dwie łyżeczki miodu. Spożywać na czczo po wstaniu. Picie tego napoju pomaga w utrzymaniu wagi.

Imbir

Imbir (a konkretnie jego korzeń) wspomaga proces trawienia i usuwa z organizmu toksyny (ama). Imbir mielony zawiera więcej skoncentrowanych substancji leczniczych i ma intensywniejszy aromat niż świeży. Nabierz na łyżeczkę nieco mielonego imbiru, wyciśnij odrobinę soku z cytryny i dodaj odrobinę soli. Spożywaj czterdzieści pięć minut przed posiłkiem. Taka mieszanka zapewnia dobry apetyt i właściwą prace jelit.

Nasiona kminku

Nasiona kminku wspomagają proces trawienia i wydalania, oraz pomagają zachować równowagę dośa w ciele.
By usunąć toksyny, zacznij dzień od wypicia szklanki letniej wody ze sproszkowanym kminkiem i imbirem.

Fasolka mung

Fasolka mung jest lekkostrawna, dlatego zaleca się ją ludziom z problemami trawiennymi. Bogactwo substancji odżywczych w połączeniu z lekkostrawnością czyni z niej jedną z najlepszych i najzdrowszych roślin strączkowych. Ci, którym zależy na lekkiej, a jednocześnie pożywnej kuchni, powinni koniecznie odkryć zalety tej fasolki.

Figi i daktyle

Doskonałe źródło energii. Wpływają na właściwy rozwój tkanek i zwiększają zawartość hemoglobiny we krwi. Najlepiej spożywać dwa–trzy daktyle lub figi dziennie.

Migdały

Bogate w substancje odżywcze. Działają korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają pamięć. Spożywanie pięciu-sześciu migdałów dziennie pozwala zachować energię i siłę na długie lata.

Lassi

Napój powstający z połączenia wody i jogurtu w proporcjach 2:1. Można go pić na słodko (dodając odrobinę cukru lub miodu i szczyptę mielonego kardamonu) lub na słono (z dodatkiem prażonych nasion kminku i szczypty soli). Wspaniały pożywny napój, który można podawać do posiłków lub traktować jako deser.

Owoce

Najlepiej spożywać świeże soczyste owoce sezonowe, które rosną i dojrzewają w naszej strefie klimatycznej. Mają one wtedy wielką wartość odżywczą i dostarczają organizmowi wielu cennych składników.

Wraz z wyżej wymienionymi produktami i preparatami medycznymi stosowanymi w terapii należy przestrzegać zasad aćara rasajany (zasad moralnych), by osiągnąć maksymalne korzyści z terapii.

O autorze:
Doktor R.S. Krishna zajmuje się medycyną ajurwedyjską od 1986 roku, kiedy to uzyskał dyplom z Ajurwedy na uniwersytecie w Mysore, w Indiach. Wykształcenie ogólnomedyczne zdobył na Uniwersytecie w Bangalore, w indyjskim stanie Karnataka. Publikuje artykuły na temat Ajurwedy i nauk przyrodniczych w wielu czasopismach. W czasach nauki w college’u i na studiach uprawiał czynnie sport i startował w zawodach lekkoatletycznych jako reprezentant swojego stanu oraz uczelni. Mieszka w Mysore, w stanie Karnataka w Indiach. Udziela porad lekarskich w Mysore i w Bangalore, zwanym „Krzemową Doliną Indii”.

Oceń tekst 1 2 3 4 5 6
Średnia ocena: 4/6 (86 głosów)

Dodaj tekst do ulubionych

Komentarze Facebook

Komentarze do tekstu Terapia rasajana w codziennym życiu

Komentarzy: 0

Dodaj komentarz